söndag 10 oktober 2010

SAMMANFATTNING

P.g.a ofullständig berättelse utgår reseminnen från Gastein. Jag kommer under vintern att försöka hitta det riktiga originalet.

Jag har under dessa månader fått färdas i en annan tid och detta har varit både historiskt och lärorikt. Trots att jag aldrig kände Hanna tycker jag mig under dessa berättelser fått en ganska bra uppfattning vem hon var.

Vad hände med de gårdar och boställe som Hanna berättade om?

Borriegården lever idag vidare med sitt lilla kapell vid sidan om.

Borriegården

Borrie Kyrka

Inne i kyrkan

Åkersholm är idag rivit och om min information stämmer är det en hel stadsdel i Ystad.

Svenstorps Mölla nyttjas fortfarande som lantbruk och är en oerhört vacker plats att besöka med sin anor från 1850-talet. Ån som går igenom ägorna och den härligt lummiga miljö med träden vid vattnet och här är landskapet kuperat.
Svenstorps Mölla

Ån vid möllanBoningshuset vid Svenstorps Mölla

Strandåkra utanför Ystad är idag en vingård bla. Tyvärr fick jag ingen möjlighet att besöka detta ställe men gården lever vidare.

Hörtevall hade jag svårt att hitta men tror idag att det heter Hörtegården. Ej heller här fick jag fram tillräcklig information.

Mossby Boställe
är idag privatägt och ligger vackert med den skånska slätten nedanför. Bilder finns tyvärr inte.

Skivarps Gästgifveri ägs idag av Johan Bohman och drivs just som gästgiveri. Under åren har tyvärr mycket av den ursprungliga inredningen försvunnit pga oaktsamma ägare genom åren. Nuvarande ägare har drivit detta i 8 år. Först 1912 fick de elektricitet och från början låg gästgiveriet på andra sidan vägen.

Skivarps Gästgiveri

Matsalen

Hanna Borrie föddes 1873. Under våren 1944 besökte hon Ramlösakliniken i Helsingborg och fick där reda på att hon att hon var svårt sjuk, läkaren ville att hon skulle stanna och få behandling, men hon ville hem och sa därför nej. Den 16 oktober 1944, 71 år gammal, avled hon på Tagels Gård och ligger begravd på Mistelås kyrkogård i familjen Schmiterlöws familjegrav.

Tagels Gård var Hannas hem i 40 år och nedan kan ni se några bilder från gården, som idag är öppet för allmänheten bla med guidade turer. Gården är bevarad sedan Adelheids tid och trädgården under bearbetning.

Tack till Tagels Gård som lät mig och hela min familj besöka gården i april i år där vi fick ett fantastiskt trevligt bemötande och lät oss gå i historiens, både Hannas, Adelheids och våra egna fotspår av svunnen tid. Familj och släkt har sedan början av 1900-talet fram till 1985 ett förflutet här. Min farfar var agronom på gården, min pappa är född och uppvuxen här. Min bror och jag har tillbringat hela vår barndom i denna underbara miljö med närhet till skog och vatten samt fått privilegiet att få vara en del av historien.

Tagels Gård

Ett av sällskapsrummen

Troligen Adelheids sovrum

Min familj i trappan upp på Tagels Gård. Längst upp till vänster först min dotter Johanna, min svägerska Helen, min bror Christian med sonen Johan i famnen.
Nästa trappsteg från vänster min mamma Gertie och min pappa Hans.
Sittandes i trappan från vänster, Johannas dotter Felicia och Christians och Helens dotter Malin.
Längst ner jag själv.


Jag vill tacka de inblandade, min familj, som fyllt i en del luckor och stöttat mig i detta arbete med vissa hinder på vägen.

Tack till ägarna till Svenstorps Mölla som lät mig fotografera och använda bilderna samt se denna underbara miljö. Måste vara en lisa för själen att bo så.

Johan Bohman, Skivarps Gästegiveri, som lät mig fotografera och berättade en del intressanta historier om gästgiveriet, trots att det egentligen var stängt denna dag så fick vi komma in och blev vänligt bemötta. Väl värt ett besök för alla! Tack Johan!

Under våren kommer nya berättelser om familjen Borrie, tyvärr räcker inte min tid just nu inte till att gå igenom resten av de berättelser som vi har i vår ägo, men jag hoppas att ni har haft lika mycket nöje som jag.

På återseende och tack för att ni följt med på resan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar